Hur är det att läsa MKV programmet?

Som titeln läser, hur är det egentligen att studera MKV, Medie- och kommunikationsvetenskap, på universitetet? Jag vet att när jag själv skulle söka försökte jag googla fram bloggar, intervjuer, artiklar, ja det mesta jag kunde hitta och det hjälpte i alla fall mig att bestämma mig. Därför tänkte jag att det skulle vara kul att skriva ett inlägg, ja en liten guide, om det nu när jag pluggat programmet i nästan ett år!

Vilket program läser du?

Jag läser ett program som heter "Medie- och kommunikationvetarprogrammet - PR, opinionsbildning och omvärld" på Göteborgs Universitet. Programmet är på 180 HP alltså tre år och efteråt får du en fil. kand inom kommunikationsvetenskap och examineras som kommunikatör. Mer om programmet hittar du HÄR. Det går också att få samma examen genom att läsa fristående kurser inom MKV, mer om det hittar du HÄR .

Vilka kurser läser man?

Varje termin läser man 30 HP som är uppdelade i 15 poängskurser (som i sin tur är uppdelade i olika uppgifter/projekt av lärarna). Vi läser aldrig något parallellt utan alltid bara en kurs i taget, vilket jag tycker är bra! Hittills har vi läst kurser såsom "medierna i samhället", "kampen om offentligheten" och nu senast "perspektiv på medier och kommunikation". Den senaste har varit min favorit då vi börjat gå ifrån själva teorin, som det varit mycket fokus på i tidigare kurser, och börjat kolla på kommunikation mer praktiskt exempelvis på hur företag gör reklam, hur man bygger upp en bra organisationskommunikation och hur man når ut till rätt målgrupper. De senaste uppgifterna har varit att analysera Elles årshoroskop, kika på företags reklamfilmer och diskutera politiska valkampanjer och just nu håller vi på med en uppgift om IKEAs "där livet händer"-kampanj som ni säkert sett på TV! De gör dock ständigt om kurserna för att hålla dem "up to date", så de kan se helt annorlunda ut om något år.

Är det svårt/mycket plugg?

Detta är en ganska svår fråga, då det är så personligt. Hur intresserad man är av ämnet, vilken studievana man har och vilka betyg man satsar på spelar såklart en stor roll i det hela. Personligen tycker jag att studietempot är ganska lugnt. Hinner med ganska mycket annat om dagarna, men ska sägas att jag absolut inte läser all litteratur vi får och dessutom har ganska lätt för mig i skolmiljön överlag. Jag tycker också att det är väldigt roliga ämnen så det hjälper ju definitivt! Hittills har vi haft två salstentor, ganska många grupparbeten, en del enskilda uppsatser och ett antal presentationer. Kort sagt, det är definitivt inte den pluggigaste linjen därute, det hela blir lite vad du gör det till!

Vår skola!

Hur är skolan?

Vi läser på en del av Göteborgs universitet som heter Campus Linné och ligger alltså precis vid Linnéplatsen. Mer specifikt håller vi till i Annedalsseminariet, med journalistskolan precis intill. Så fin skola vekrligen!! Det är en gammal byggnad, med stora fönster och en fantastiskt fin trädgård utanför. Den är inte jättestor (och det blir ganska hetsigt vid lunch när alla ska äta), men oftast hittar man bord att sitta vid för att plugga!

Vad blir man efteråt?

Du kan egentligen jobba vartsomhelst efter examen, då de flesta företag/organisationer/myndigheter har en kommunikationsavdelning! Bra va? Exempelvis kan du jobba på en reklambyrå, som projektledare inom ett företag, som kommunikatör, som journalist, som något inom att skapa content, som informatör, som medieanalytiker etc. Ja, en himla massa saker egentligen! Åt vilket håll jag vill har jag inte riktigt benat ut ännu, men det känns helt klart som rätt fält att börja i :)

Andra bra saker med utbildningen?

Det kan vara bra att nämna att inom dessa tre år har vi en "fri" termin där man får välja själv vilka ämnen man vill läsa. Drömläge alltså att få läsa saker man är intresserad av och vill fokusera på senare i arbetslivet!! Dessutom har vi en halv termins praktik, vilket jag personligen tycker är bra! Tror att man får jobba mycket med just praktikplatser inom denna bransch och att ha en inlagd i sin utbildning är ju fantastiskt!

Hoppas denna lilla guide hjälpte er i alla fall lite att hitta rätt i utbildningsdjungeln. Finns verkligen så mycket att välja på (och hur ska man egentligen kunna veta att något är rätt om man aldrig läst det tidigare?). Tro mig, jag vet. Började ju läsa på Chalmers där ett tag innan jag hittade hit haha... Aja, har ni några andra frågor är det bara att skicka iväg ett meddelande/kommentar!

Lycka till!

Gillar

Kommentarer

Instagram @juliacalmestig

Instagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestig