Fraser Island

Fraser Island är inte bara Australiens, utan världens största sand ö. Ett måste om man åker östkusten i Australien, så självklart fanns den med på vår lista.

Vi åkte dit med ett företag som hette "Drop Bear Adventures". Ska du till Fraser finns det inget annat företag att åka med!! Vi var såå himla nöjda med vår tur, så tips tips!

För att ta sig ut till ön var man tvungen att ta en färja. Här ser ni landningsstationen på Fraser sidan och bilarna som står på kö för att åka med haha... Finns alltså inga riktiga vägar på Fraser, bara sand/jord vägar och såklart stranden (som tydligen räknas som en officiell motorväg i Australien!!).

Fraser är även känt för sina Dingos, en slags vildhund. och inom de första fem minuterna på ön stöter vi på två stycken som slåss på stranden. Tydligen är de väldigt aggressiva och farliga. Satt verkligen skyltar överallt om det. Skulle man röra sig utanför lägret var man till exempel tvungen att ta med en så kallad "dingo-stick" för att kunna visa dominans om man skulle stöta på någon. Heeeelt sjukt. Om man såg någon människa gå på stranden hade de alltid med sig en.

I vår tur så var vi ett gäng på runt 25 stycken, ca 6 stycken i varje bil. Guiden satt i den första bilen och körde och i de andra turades man om. Alla var tvungna att följa guidens hjulspår extremt noga, annars kunde man få sig en känga genom walkie-talkien. Alla bilar hade nämligen varsin walkie-talkie ifall man behövde hjälp etc.

Här har ni vår campingplats, tält och mat/häng plats! Precis bakom buskarna på den vänstra bilden är stranden och havet. De var supernoga med att man inte fick lämna någonting i tältet på dagarna. Tydligen kunde Dingosarna lukta sig till minsta lilla grej och förstöra tältet. Mycket drama kring de där hundarna haha...

Vad gör man då på Fraser? Jo, man åker till sjöar och badar i kristallklart, men iskallt, vatten (finns över 100 stycken på ön!).

Man åker bil i solnedgångar...

...och på extremt guppiga väger. Vi snackar hål som man knappt kommer upp ifrån och huvudet i taket om man kör mer än 10 km/h. Farliga åar finns det också, där bilen kan fastna (och måste ha hjälp av en lastbil för att komma upp, japp det hände).

Man går också i åar (som denna kallad "Elli Creek) som levererar 80 miljoner liter vatten till havet varje dag. Strömt som tusan alltså!

Man går upp till utsiktsplatser och nästan blåser bort.

Men man blir i alla fall belönad av fantastiska vyer!

Man besöker rock-pools precis vid havet.

Man kollar på skeppsvrak som har övergivits på stranden och totalt rostat sönder. Väldigt creepy faktiskt! Sjuka Titanic vibbar, ni vet i början när man ser skeppet ligga på havsbotten. Väntade nästan bara på att skeppet skulle börja förvandlas tillbaka till sin forna glans.

Sen besöker man lite mer stränder och sjöar.

Åker lite mer bil på stränder.

Och tillsist så besöker man en regnskog, helig för urbefolkningen.

Utöver det lyssnar man på massor av historier, berättelser och fakta från guiden om Butchulla människorna, som ursprungligen levde på ön, sjunger med till Moana låtar i bilen och äter massa wraps och god mat.

Så är Fraser Island ett måste på östkusten? Definitivt!

Gillar

Kommentarer

Instagram @juliacalmestig

Instagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestig