Cali del 1: En dag i Yosemite

Hej hörni! Välkomna till det första inlägget på en miniserie här på bloggen om vår roadtrip i Kalifornien! Tänkte att vi först går igenom alla stopp och sen kanske kör ett stort inlägg i slutet med alla tips och tankar samlade? Vår rutt såg ungefär ut såhär: LA - Yosemite National Park - San José - San Fransisco - Highway 1 - Palm Springs - San Diego. I LA gjorde vi bara ett snabbt stopp (billiga flygbiljetter dit!) och åkte faktiskt därifrån så fort vi landat. Vi alla hade varit där tidigare och ingen blev riktigt frälst av LA och kände att de behövde mer tid där. HÄR finns en video från när jag var där sist med Maja för den som är intresserad! :) Annars låt oss gå vidare till nästa stopp: Yosemite National Park! Vart ska man bo? Vilka stopp borde man göra? Kan man se allt på en dag?

"Yosemite Valley, to me, is always a sunrise, a glitter of green and golden wonder in a vast edifice of stone and space". Så beskrev Ansel Adams Yosemite och efter vår dag där är jag beredd att hålla med. Wow, vilken upplevelse!

Vi hade läst på om att man absolut skulle vara där tidigt, något som passade perfekt med våra jetlaggade kroppar som vaknade upp 04.00 på morgonen.

Boende: Vi upptäckte snabbt att boende inne i själva parken var väldigt dyrt. Därför valde vi att bo en bit utanför i den pittoreska gruvstaden Sonora. En söt liten stad med en huvudgata där det kändes som om man flyttats tillbaka i tiden samt ett Walmart där vi kunde fylla på med mat och dricka.

Vägen till Yosemite därifrån var minst sagt en upplevelse i sig själv. Hisnande utsikter på smala serpentinvägar, det kändes som om vi redan hade upplevt en massa fastän vi inte ens var i nationalparken ännu!

Vilken väg in? Det finns många olika vägar in i parken och vi åkte väg 120, helt enkelt för att den var närmast oss.

Kostnad? Utöver bensin kostade det 30 dollar per fordon att åka in i parken.

Vi hade avklarat serpentinvägarna, betalat inträdesavgiften och äntligen var vi inne i parken.

Tunnel View: Det första stoppet vi hade planerat var en utkiksplats "Tunnel View". Så fort vi steg ur bilen kände vi doften av barrskog. Hjälp vad fint det var!! Magiska vyer över berg, skog och vattenfall. Helt klart ett måste!!

Glacier Point: Stopp nummer två var kanske det mest kända stoppet i hela parken: "Glacier Point" och besvikna blev vi inte. Vi började sakta inse att det skulle vi nog inte bli på hela den här dagen.

Glacier Point var även det en utkiksplats, men mycket större än den innan. Här kunde man gå runt, se utsikten åt olika håll och utforska olika punkter. Ser ni hur fint det var? Vi tappade hakan helt, verkligen helt otroligt!

Vi var där relativt tidigt på morgonen/förmiddagen och under tiden vi var där fylldes det snabbt på med folk. Att vara en av de mest spektakulära platserna i parken resulterade också i en himla mycket folk, så kom dit tidigt om ni vill ha bilder utan en massa folk i skulle jag säga.

Lunch: Innan vårt nästa stopp var det dags för lunch! Parken har begränsat med ställen att äta på så har ni möjlighet skulle jag rekommendera att ta med egen. Vi körde baguetter med Philadelphia ost, skinka och pepperoni!

Mariposa Grove: Efter lunchen tog vi oss till stopp nummer tre: "Mariposa Grove". Här växte det gigantiska Sequoia träd, och när jag säger gigantiska menar jag helt otroligt gigantiska träd. För att ta sig dit fick man åka en gratis shuttle buss från en parkering lite längre ner.

Kolla in den här jätten! Man inser ju hur liten man själv faktiskt är när man går runt bland träd som är upp mot 30 meter höga.

Omkretsen på träden var inte heller att leka med!!

I Mariposa Grove kunde man välja att gå en lite kortare rundslinga eller en lite längre. Jag rekommenderar helt klart den lite längre! Den längre var inte mer än några kilometer och hade väldigt lätt terräng. Det var dessutom väldigt häftigt att få gå omkring där och uppleva träden på nära håll!

Vi spanade sedan in Yosemite Valley, men det var verkligen inte värt ett stopp. Kändes super turistigt och innehöll ungefär ett informationscentrum och en giftshop. Snabbt vidare till sista stoppet för dagen alltså!

Yosemite Falls: Finns verkligen sååå många vattenfall i parken, men det högsta är Yosemite Falls med sitt fall på 739 meter. Här kan man komma ganska nära fallet om man hikar upp en bit, men vi var ganska trötta efter dagen och nöjda oss med att se det på avstånd. Mäktigt och öronbedövade därifrån också!

Efter fallen styrde vi bilen tillbaka till Sonora igen och en väldigt skön hotellsäng. En heeelt fantastisk dag med otroliga vyer och natur. För oss, som inte gjorde några vandringar, var en dag helt lagom. Vi kände oss verkligen supernöjda!

Gillar

Kommentarer

Instagram @juliacalmestig

Instagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestig