Au Pair Australien Checklista

När man åker till Australien som Au Pair är det såklart ganska mycket att fixa rent praktiskt. Du åker ju faktiskt till andra sidan jorden för att jobba så annat vore kanske konstigt! Det här är min checklista med sådana saker, som inte är de allra roligaste att hålla på med, men som är nödvändiga helt enkelt:

1. Flygbiljett

Jag bokade min genom Momondo, vilket jag tycker är den bästa sidan, men kolla gärna på flera inklusive flygbolagets egna hemsida. Man vet aldrig vart det kan vara som billigast! Kolla gärna lite i förväg också så du har koll på vilka priser det är som gäller, när det är som billigast osv. Jag betalade 4500 kr för en enkelbiljett med flygbolaget Qatar till Sydney och då bokade jag min 2 veckor innan avresan.

Är supernöjd med min biljett, en av de billigaste och dessutom en av de med kortast flygtid. Win-win som man brukar säga! Jag valde att boka en enkelbiljett eftersom jag inte vet riktigt om jag vill resa runt lite efter mina au pair månader eller inte. Kändes helt enkelt bäst att slippa hålla på och krångla med det när den tiden väl kommer!

2. Försäkring

Ring och kolla vad det är som gäller med ditt bolag. Oftast ingår 45 dagar på sin vanliga hemförsäkring och sen får man betala för extra tillägg.

3. Internationellt körkort

I Australien vill de att man ska ha ett internationellt körkort tillsammans med sitt vanliga. Det beställer du genom motormännen eller en lokal klubb (vilket jag gjorde så jag fick det i handen direkt). Det kostar ca 400 kr. Det rekommenderas att göra minst 2 veckor innan avresa, men har du kortare tid tills du åker går det även att expressbeställa det på 5 dagar mot en extra avgift.

Det som du måste lämna in är oftast en blankett från deras hemsida, ett foto i passtorlek (tog mitt i en vanlig fotoautomat), lite information om dig exempelvis folkbokföringsadress och födelseort och tillsist avresedatum och vilket land du ska besöka. Värt att nämna är att Australien har vänstertrafik. Är skapligt nervös inför det haha...

4. Visum

Visum söker du genom denna hemsida, vilket är Australiens officiella hemsida. Alla andra sidor du kan hitta är såna som tar extra betalt från dig för att sedan beställa visumet åt dig på den officiella hemsidan. Onödigt och osäkert med andra ord. Jag åker dit på ett Work and Holiday visum (subclass 417) och att söka visumet är superlätt.

Allt du gör är att skapa ett login på sidan, hittar det visumet du vill söka och sen fyller i all nödvändig information som de ber om t.ex. namn (glöm inte mellannamn), passnummer, adress osv. Visumet går på 440 AUD (jag fick betala ca 2800 kr). Exakt två minuter efter att jag fått bekräftelsemejlet blev min ansökan godkänd, så det gick väldigt smidigt!

Den australienska myndigheten vill att du ska "sufficient funds" dvs 5000 AUD på ditt konto när du anländer till Australien utan returbiljett. De vill helt enkelt veta att du klarar av att bo och dessutom ta dig därifrån efter ett år.

5. Vaccin

Kolla upp så du har alla vaccin som rekommenderas. De flesta är såna som man redan fått när man var liten, men har du till exempel planer på att åka till Asien efter så är det bästa att kolla över vaccinerna ändå och rådfråga vad som rekommenderas. Jag hade redan alla tänkbara vaccin efter en resa till Tanzania haha, så jag behövde inte lägga till något!

6. Presenter till värdfamiljen

Man brukar oftast ha med sig någon lite present till värdföräldrarna och värdbarnen. Detta är mer symboliskt än något annat, det behöver alltså inte vara så märkvärdigt, men jag tycker att det är en trevlig grej. Ett litet tack för att de välkomnar en själv in i deras familj. Om familjen inte är svensk sen så kan det ju såklart vara roligt med typiskt svenska presenter! Tänkte göra ett separat inlägg med mina presenter och lite tips sen!

7. Gymkort och andra abonnemang

Har du något du måste avbeställa? Tidningar, busskort, gymkort, telefon abonnemang, TV osv. Allt som betalas månadsvis är bra att avbeställa innan du åker iväg för att krångla så lite som möjligt. Jag mailade mitt gym till exempel och bad dem avsluta mitt gymkort där vilket inte var några problem!

8. Packning

Sen är det bara den här stora punkten med packning kvar. Kommer ett separat inlägg om detta också, för hur packar man egentligen ner sitt liv i en resväska? Tänkte sätta ihop en packlista inom de närmsta dagarna, så delar den här när den är färdig!

När du fixat allt detta är allt det praktiska och allt pappersarbete klart och du är good to go! Du är nu redo för ett riktigt äventyr! Det kan verka som många punkter först, men de flesta går väldigt smidigt att fixa och för mig tog det inte mer än ett par dagar att fixa de flesta! Om du har några fler frågor eller funderingar är det bara att fråga!:)

Gillar

Kommentarer

Instagram @juliacalmestig

Instagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestigInstagram juliacalmestig